V sodelovanju z OŠ Prestranek, ŠKD Koče ter KS Slavina, smo ob 12. Tednu kulturne dediščine 2024, katerega tema je bila: »Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav«, izvedli dejavnost z naslovom: »Na Slavinsko gradišče«.

Priprave so se začele že spomladi z ogledom Ambroževega gradišče in gradišča Baba nad Slavino, kjer že drugo leto potekajo arheološka raziskovanja železnodobne naselbine s še vidnimi in ohranjenimi terasami., ki jih izvajajo slovenski in ameriški arheologi ter ameriški študenti.

V soboto, 5. oktobra, se je dejavnost nadaljevala v prostorih šole v Slavini z ogledom razstave o arheološkem izkopavanju železnodobne naselbine na Babi in ob strokovni razlagi ga. Nade Trebec. Ogledu in predavanju so je priključila tudi skupina učencev OŠ Prestranek.

Ga. Martina Stantič, nam je ob uvodu predstavila zgodovino kraja Slavina in z njo povezanega življenja Josipa Gorupa pl. Savinjskega, sledilo je predavanje ga. Nade Trebec. Dan se je zaključil z ogledom razstave.

Svoja vedenja in vtise o gradiščih, so učenci OŠ Prestranek in članici Kluba VIZ občin Postojna in Pivka, strnili ob oblikovanju manjše razstave, ki je na ogled prostorih šole.

S. Š. P.

(Skupno 68 obiskov, 1 današnjih obiskov)