V torek, 4. 6. 2024, in v ponedeljek, 10. 6. 2024, smo se z učenci 6., 7. a, 7. b, 8. in 9. razreda odpravili na grad Prem, kjer smo prek zanimive in napete pustolovske igre Grajski pobeg ob reševanju zabavnih nalog odkrivali resnično grajsko zgodovino, lokalne legende in kulturno dediščino.

Veliko novega smo izvedeli tudi o Dragotinu Ketteju, ki se je na Premu rodil in tam živel do svojega tretjega leta starosti. Kette (1876–1899) je ob Ivanu Cankarju, Josipu Murnu in Otonu Župančiču najpomembnejši predstavnik slovenske moderne. V svojih zgolj triindvajsetih letih življenja je prehodil izjemno dinamično pot. Bil je radoživa in hudomušna osebnost, polna optimizma, najbolj pa nam je znan kot pisatelj in pesnik. Ogledali smo si njegovo spominsko sobo v nekdanji Ljudski šoli, kjer je poučeval njegov oče, in si poskušali predstavljati življenje v takratnih časih.

Na koncu smo si ogledali še cerkev svete Helene, ki je zelo znana po poslikavah znamenitega slovenskega slikarja Toneta Kralja iz leta 1921.

Učenci so tako preživeli pester in poučen dan v vasici, ki je sicer majhna, a ponuja veliko kulturnih danosti.

M. U.

(Skupno 121 obiskov, 1 današnjih obiskov)