Svojo ustvarjalnost in inovativnost so učenci OŠ Prestranek tudi letos izkazali pri projektu Turizmu pomaga lastna glava. Komisijo so prepričali s turističnim proizvodom grajski grižljaj.

Letošnja tema je bila namreč Okusni zakladi – lokalni kulinarični spominek s trajnostnim pridihom.

Učenci so prepričali komisijo že na regijskem tekmovanju v Postojni in si z zlatim priznanjem prislužili vstopnico na državno tekmovanje, ki je potekalo v Medvodah 16. 5. 2024.

V okviru turistične naloge smo z učenci izdelali kulinarični spominek, ki združuje tako tradicionalne načine priprave hrane kot tudi sodobne. S spominkom bi obogatili trenutno kulinarično ponudbo na že obstoječi Grajski kolesarski poti, ki povezuje več gradov v postojnski občini. Spominek je izdelan iz lokalnih sestavin in poleg kulinarike združuje ročne spretnosti – kvačkan obroček ter žličko, okrašeno z umetno maso. Spominek spremlja pravljica o grajskem požeruhu, ki povezuje zgodbo okoliških krajev in gradov ter tradicionalno prehrano. Izdelali smo še video spot, ki je oblikovan kot razglednica naših krajev in gradov ter promocija samega spominka.

Celotna naloga, turistični produkt, prepričljivost in iznajdljivost otrok so bili nagrajeni tudi na državnem tekmovanju s še dodatnim zlatim priznanjem. Ponosni na naše učence in dosežke že kujemo načrte za naslednje šolsko leto.

Za podporo pri izpeljavi projekta se zahvaljujemo Občini Postojna, ki nam je omogočila prevoz v Medvode, ter vsem, ki ste glasovali za našo nalogo in nam pomagali pri njeni izvedbi.

(Skupno 112 obiskov, 1 današnjih obiskov)