Dan slovenske hrane in tradicionalni zajtrk smo letos obeležili v petek, 15.11.2019. Za zajtrk smo imeli črn kruh, maslo, med, mleko ter jabolka lokalne in slovenske pridelave. Šolo je obiskala čebelarka ga. Anastazija Jež Krebelj iz čebelarskega društva Postojna, ki je učencem predstavila poklic čebelarja, v predstavitvi pa so bili učenci vključeni tudi v igro, ki je temeljila na igri vlog tako, kot poteka organizacija pri čebelah v panju. Vsaka skupina čebel je imela svojo nalogo. Ena je pisala samostalnike, druga pridevnike in tretja glagole na isto temo. Čebele spremljevalke so imele nalogo zbrati listke posameznih skupin, jih prinesti matici (učiteljici) in iz vseh zbranih besed tvoriti besedilo. Nastajale so zanimive povedi, katere so potem čebele tudi prebrale. Igro lahko primerjamo z organizacijo v čebelnjaku: »Tako, kot nastane ena poved, nastane tudi med«. Vsak posameznik (čebela) k nastanku medu ali drugih čebeljih proizvodov nekaj prispeva.
V vrtcu pa se je čebelarki pridružil še čebelar, g. Sebastjan. Otroke je najbolj pritegnila čebelarska oprema, katero so si lahko nadeli tudi sami. Z zanimanjem pa so si ogledali tudi panj in satovje.
Maja Mladenović, org. prehrane in člani projekta Zdava šola