V petek, 20. novembra 2015, smo tudi v našem vrtcu obeležili dan slovenske hrane. Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk se izvaja z namenom, da bi se otroci in odrasli bolj zavedali pomena lokalne samooskrbe, domače pridelave in predelave hrane ter da bi v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Cilj projekta je, da bi javnost seznanili s pomenom kmetijstva in čebelarstva, poleg tega pa naj bi ljudi spodbudili k bolj zdravi prehrani.
Z otroki v vrtcu smo si ta dan za zajtrk privoščili med, mleko, maslo, kruh in jabolko. Pogovarjali smo se o pomenu zajtrka za naše zdravje ter o živilih, ki so sestavljala zajtrk. Za piko na i pa nas je obiskal čebelar, gospod Otoničar. Zbrali smo se v večnamenskem prostoru šole in povedal nam je veliko zanimivih stvari o čebelah ter jih skušal otrokom čim bolj približati. Pokazal nam je panj, razložil, kako je sestavljen, ogledali smo si satovje, različne vrste medu, izdelke iz voska, … Otroci so ga z zanimanjem poslušali, najbolj pa jih je pritegnila kaseta z živimi čebelami, ki so si jih lahko ogledali čisto od blizu.
Sladjana Šućur Popović