05-7542512 Osnovna šola Prestranek
 

Turizem in vrtec

Turizem in vrtec

ŠOLSKO LETO 2020/2021

MRAVLJICE – ČAROBNE POSODICE
MEHURČKI
Mehurčkasta knjižica receptov

ŠOLSKO LETO 2019/2020
V šolskem letu 2019/2020 smo skupina Ježki sodelovali v vseslovenskem gibanju Turizem in vrtec na temo Z igro do prvih turističnih korakov. Letošnja rdeča nit projekta je bila Festival naj bo.

Namen našega projekt je bil, da so otroci skozi zgodbico ”Kraljična na zrnu graha” spoznali gradove ter življenje v njih. Želeli sva, da so otroci skozi to temo aktivni na vseh področjih kurikula. Glavni namen pa je bil, da otroci pri sami izvedbi sodelujejo, raziskujejo ter uživajo. Vodilo, ki naj je spremljalo je bilo vprašanje: ”Kaj bo otrok novega doživel, spoznal, naredil, pridobil?”

Projekt smo začeli s poslušanjem in obnavljanjem zgodbe ”Kraljična na zrnu graha”. Za uvodno motivacijo v projekt smo si pobližje ogledali grah, ga posadili v lončke in opazovali njegovo rast.
Sledil je ogled slik in knjig različnih gradov, notranjost gradov ter kraljev in kraljic današnjega časa in nekoč.
Naredili smo zemljevid Slovenije, kjer so bili označeni gradovi.
Igralnico smo spremenili v grad. V igralnico smo prišli skozi grajska vrata, krasili pa so jo grajski lestenci.
Izdelali smo Kraljičine grelne blazinice. Vzgojiteljici sva s šivalnim strojem zašili vrečke, otroci pa so jih napolnili z rižem. Blazinice se segreje v mikrovalovni ali navadni pečici in delujejo kot termofor. Z njimi smo sodelovali na novoletnemu sejmu ”Čas za obdarovanje” skupaj z OŠ Prestanek.
Vzgojiteljici sva izdelali senčne lutke in otrokom pred novoletnimi počitnicami odigrale predstavo ”Kraljična na zrnu graha”.
Iz kartona in papirja smo izdelovali gradove, krone in ščite.
Ker smo imeli na obisku prostovoljko iz Francije, smo spoznavali francoske izraze za besede kralj, kraljica, grad…
Izvedli smo kraljevsko noč v vrtcu. Najprej smo si z astronomom ogledali zvezdnato nebo, nato pa je sledila kraljevska večerja. Otroci so si nadeli krone. Ob večerji so komentirali, da jim je zelo lepo in prijetno, sami sebe so označili za kralje in kraljice, nas vzgojiteljice pa so poimenovali služabnice, ki jim strežejo večerjo. Po večerji je sledila zabava, nato pa priprava na spanje in nočni počitek. Zjutraj smo si privoščili še kraljevski zajtrk ter se odpravili domov.
Ker je naš vrtec v bližini Gradu Prestranek, smo šli na sprehod do gradu in si tam ogledali ostanke gradu.
Na koncu projekta pa je sledil še obisk čisto pravega gradu. Z avtobusom smo se odpeljali do Predjamskega gradu in si ga ogledali. Ravno ta ogled je dal poseben pečat ob zaključku našega projekta.

Projekt smo uspešno zaključili. Naučili smo se veliko novih in zanimivih stvari. Otroci so bili aktivni na vseh področjih kurikula. Med samim projektom so otroci sodelovali, raziskovali in se zabavali, kar je bil naš namen.

Vzgojiteljici Tina Janež in Ingrid Šorc

GALERIJA

(Skupno 64 obiskov, 1 današnjih obiskov)
 
 
 
 
Dostopnost