OŠ Prestranek sodeluje v projektu Turizmu pomaga lastna glava že vrsto let. Projekt poteka na državni ravni že 36 let in vsako leto izpostavi drugo tematiko. Sodelovanje na festivalu vključuje izdelavo turistične naloge in predstavitev turističnega proizvoda na turistični tržnici. Tekmovanje poteka na državni ravni, in sicer na več lokacijah po Sloveniji. V projektu je letos sodelovalo  76 slovenskih osnovnih šol, ki so se predstavile na osmih predhodnih tržnicah, ki so bile po Sloveniji. Najboljše tržnice so se nato predstavile še na skupnem zaključnem srečanju.

Letošnja izbrana tematika je bila Voda in zdravilni turizem, saj je strokovnjaki ocenjujejo, da je voda poleg gozda največje bogastvo Slovenije, kar nam omogoča, da razvijamo »zdravilni turizem«, ki je povsem nov turistični koncept.

Na šoli smo se odločili, da bomo s šestošolci (Nik Abram, Ana Česnik, Žiga Klanjšek, Jurij Margon, Ivana Miljas, Sara Osmanagić, Tijan Sašić, Nika Trobec, Lara Urbančič in Benjamin Vitez) v okviru naloge pripravili krožno kolesarsko pot, ki vodi od Tišlerjevega mlina v Žejah do Modrijanovega mlina pri Postojnski jami in nazaj. Kolesarska pot je organizirana na način lova na zaklad, ki smo ga poimenovali lov na izgubljeni mlin. Udeležence nagovarja izmišljeni lik g. Tišler, ki jih prek svoje zgodbe v knjižici dejavnosti vodi od postojanke do postojanke. Na vsaki postojanki čakajo udeležence dejavnosti z različnih področij, vse pa so povezane z vodo in reko Pivko.

Našo turistično nalogo smo najprej predstavili v Kopru 12. 4. 2022, kjer smo prejeli dve zlati priznanji, in sicer za sodelovanje ter za najboljšo turistično tržnico. Kot najboljši v regiji smo se uvrstili še na predstavitev najboljših turističnih idej, ki je 26. 5. 2022 potekala v Medvodah. Tu smo prejeli še dodatno zlato priznanje za najboljšo kostumografijo ter praktične nagrade. 

Tudi v prihodnje želimo spodbujati učence h kreativnemu razmišljanju in sodelovanju v različnih projektih, s katerimi nadgrajujejo svoje znanje in kreativnost, zato bomo v projektu sodelovali tudi v prihodnje.

 

Mentorice: Anita Čelhar, Mojca Kristan in Polona Požar

(Skupno 288 obiskov, 1 današnjih obiskov)