05-7542512 Osnovna šola Prestranek
 

Turizmu pomaga lastna glava

Projekt Turizmu pomaga lastna glava – Turistični spominek mojega kraja

Rakiški Stržen in reka Pivka – zatočišče ptic

Naša šola se je tudi v letošnjem letu odločila za sodelovanje pri turističnem projektu Turizmu pomaga lastna glava. Sodelovanje na festivalu vključuje izdelavo turistične naloge na temo Turistični spominek mojega kraja, izdelavo spominkov in predstavitev na turistični tržnici v Novi Gorici.

Ker je bila v lanskem letu ustanovljena nova krajevna skupnost Štivan, smo se odločili, da seminarsko nalogo usmerimo na ta del šolskega okoliša. Raziskovali smo naravne značilnosti in lepote narave, kulturno dediščino ter turistično ponudbo. Ob raziskovanju in zbiranju podatkov (ustni in pisni viri) smo ugotovili, da so za te kraje značilne različne vrste ptic (tudi redke in ogrožene ptice), da pa o tej temi ni še nič napisanega in da ptic v KS Štivan ni še nihče sistematično dokumentiral. Obrnili smo se na strokovnjaka Slavka Polaka, ki je z nami delil svoje znanje s področja ornitologije in nas popeljal na voden ogled ptic ob reki Pivki in Strženu.

Cilji naše naloge so bili:

  • ugotoviti, katere so naravne značilnosti Spodnje Pivške kotline, s poudarkom na območju Krajevne skupnosti Štivan,
  • spoznati naravne danosti in kulturno dediščino krajev Rakitnik, Matenja vas ter Grobišče,
  • raziskati vrste ptic, ki so vidne na tem območju in pripraviti zloženko s kratkimi opisi ptic,
  • poiskati obstoječe legende in/ali pripovedi o krajih v izbrani krajevni skupnosti,
  • raziskati obstoječo turistično ponudbo in jo dopolniti z inovativnimi idejami,
  • pripraviti spominke, ki bi jih lahko turistični delavci prodajali.

Pripravili smo nove ideje, kako privabiti turiste, kako jih zadržati pri nas kakšen dan več in jih motivirati za razne aktivnosti, primerne za vse starosti.

Našo turistično nalogo si lahko ogledate spodaj.

Naš turistični proizvod bomo prvič predstavili 2. 4. 2019 na turistični tržnici v Mercator centru v Novi Gorici. Predstavitev bo potekala med 14. in  18. uro.

Veseli bomo, če nas podprete z obiskom na naši stojnici.

Mentorji projekta:

Katarina Abram

Polona Požar

Alenka Slavec Geržina

Mag. Slavko Polak, zunanji mentor

 

 

 

 

 

 

ARHIV

Šolsko leto 2017/18

Projekt Turizmu pomaga lastna glava – Kultura in turizem

Projekt Turizmu pomaga lastna glava je celovit sistem organiziranega delovanja osnovnošolske mladine v turizmu. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

Sodelovanje na festivalu vključuje izdelavo turistične naloge na razpisano temo, osredotočeno na oblikovanje turističnega proizvoda in njegovo javno predstavitev na turistični tržnici.

V tem šolskem letu se je tudi naša šola pridružila projektu. Letošnja tema je Kultura in turizem. Odločili smo se, da bomo pregledali register nepremične kulturne dediščine in izdelali krožno kolesarsko pot, ki povezuje kraje našega šolskega okoliša med sabo, ter izpostavili zanimivosti na njej.

Povezali smo se z domačini in lokalnimi poznavalci zgodovine ter kulturne dediščine in posneli osem kratkih videoposnetkov, v katerih smo prikazali zgodovino, nekatere običaje ter zanimivosti. Pripravili smo tudi zloženko, opremljeno z opisi posameznih krajev in QR-kodami, prek katerih dostopamo do videoposnetkov. Zloženko si lahko tukaj ogledate,  videoposnetke pa na tej povezavi.

Da bi k zanimanju za kulturno dediščino pritegnili mlade, smo pripravili »misijo« znotraj aplikacije CŠOD misija, v kateri čakajo otroke izzivi, ki jih morajo premagati, da dosežejo točke in pridejo do cilja ter tako osvojijo značko, ki služi kot priznanje za uspešno opravljene izzive. Na ta način otroci preživijo dan na prostem, v naravi, ter prek svojih pametnih telefonov spoznavajo našo kulturno dediščino.

Našo turistično nalogo si lahko ogledate tukaj.

Kako deluje in kako si naložite aplikacijo CŠOD misija, izveste tukaj.

Tekmovanje bo potekalo na državni ravni na več lokacijah po Mercatorjevih centrih. Naš turistični proizvod bomo predstavili na turistični tržnici v Mercator centru v Kopru dne 10. 4. 2018 med 15. in 18. uro.

Veseli bomo, če boste prišli navijat za nas!

Mentorji projekta:

Mojca Kristan

Ana Novak

Polona Požar

Goran Uljan

 

 

(Skupno 51 obiskov, 1 današnjih obiskov)