V tem šolskem letu se je naša šola prvič pridružila projektoma  Nacionalna izmenjava knjižnih kazalk ter Bookmark Exchange Project.

V okviru projektov so učenci od 6. do 9. razreda izdelovali knjižna kazala, namenjena za izmenjavo s partnerskimi šolami. Dodeljene so nam bile OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, 1. osnovna šola Celje in srednja šola iz Romunije. Izdelovali smo kazalke v obliki skodelic za čaj, nekateri učenci pa so se prepustili domišljiji in izdelali tudi muce, prijazne pošasti ipd. Na kazalke smo pripisali še lepe misli o branju. Za učence v Romuniji smo misli napisali v angleščini in tudi v francoščini, saj se je izdelovanju kazalk pridružila tudi prostovoljka na šoli, Francozinja Alienor Suet. Preden smo kazalke poslali, smo pripravili še razstavo. Kazalke smo nalepili na stekla šolske knjižnice, da so si jih lahko ogledali vsi učenci in zaposleni. Upamo, da bodo naše kazalke bralcem in bralkam dobro služile in da jih bodo s pridom uporabljali. V mesecu novembru smo že prejeli kazalke partnerske šole v Kobaridu, ostale kazalke še nestrpno pričakujemo.

Izmenjava knjižnih kazalk je ena od aktivnosti, ki smo jo na šoli izvedli v času trajanja projekta Mednarodni mesec šolskih knjižnic, ki je potekal v mesecu oktobru. V tem času smo na šoli izvedli tudi anketo o branju, izbirali pa smo tudi naj knjigo meseca oktobra. Anketo o branju so pripravile in izvedle sedmošolke. Ugotovile so, da naši učenci zelo radi berejo, nekoliko bolj zadržani do branja so edino učenci tretjega triletja. Analiza ankete je pokazala še, da mlajši učenci najraje berejo stripe in humorne zgodbe, medtem ko učence tretjega triletja najbolj pritegnejo fantastične zgodbe in kriminalke. Sedmošolke so pripravile tudi drevo, na katerega so učenci lepili jesenske listke z naslovi svojih naj knjig. Izmed glasovalcev so nato izžrebale dva učenca, ki sta prejela praktično nagrado. Za najbolj brane knjige so se izkazale: zbirka knjig o g. Gnilcu, zbirka Dnevnik nabritega mulca, zbirka Grozni Gašper ter Guinessova knjiga rekordov.

Mojca Kristan in Katja Godeša

GALERIJA

(Skupno 177 obiskov, 1 današnjih obiskov)