Na šoli smo s petka, 11., na soboto, 12. januarja, organizirali filmsko noč. Bilo nas je kar precej: trideset učencev od 6. do 9. razreda in učiteljice Polona Požar, Andreja Geržina, Urška Tušar in Mojca Kristan. Začeli smo v petek popoldan s predavanjem Roka Govednika iz Zavoda za uveljavljanje vizualne kulture VIZO, ki nam je predstavil osnove filmske umetnosti in njeno zgodovino. Skozi interaktivno predavanje so naši učenci izkazali kar precej znanja o filmu; kako nastane, kdo in kako sodeluje pri njegovem nastanku, o filmski zgodovini in igralcih. Imeli smo priložnost videti pravi filmski trak in se igrati s prvimi optičnimi igračami. Ogledali smo si nekaj filmskih prizorov, ki so pustili v filmskem svetu pomemben pečat.

Po predavanju so se učenci razvrstili v tri delavnice. Polona Požar je vodila izvajanje in snemanje vaj akrajoge ter vaj za moč, Andreja Geržina je navduševala s kemijskimi poskusi, ki so jih ravno tako posneli, pri učiteljici Urški Tušar pa so se preizkusili v razvijanju in snemanju idej za reklame, ki naj bi uporabnike prepričale o nevsakdanji rabi vsakdanjih predmetov, pomenu branja in načinih sprostitve.

Po večerji je sledil filmski večer z ogledom mladinskih filmov Gospodična nemitežit in Decembrčki. Slednji je bil, tako kot je danes praksa v marsikateri kinodvorani, podkrepljen s kokicami. Z ogledom smo končali pozno v noč, nato pa je bilo treba vse te vtise umiriti pred spanjem, kar nam je vzelo precej časa. Kljub vsemu smo prej ali slej vsi zaspali in se brez večjih težav zbudili kar zgodaj, pozajtrkovali in se za ogrevanje pomerili v kvizu o filmski umetnosti. Zatem so se snemalci lotili montaže posnetega materiala. Pridružila se nam je učiteljica Mojca Kristan, ki nam je pri tem je pomagala, ostali pa so bili športni in so svoje moči merili v igrah z žogo v telovadnici. Zaključek je bil pospremljen z aplavzom, ki so ga bili deležni filmčki učencev, ki smo si jih ogledali. Učenci so pred zaključkom druženja zapisali svoje vtise. Izrazili so svoje zadovoljstvo, kar nam je spodbuda za razmišljanje o še kakšni izvedbi filmske noči v prihodnosti.

Urška Tušar

Galerijo si lahko ogledate TUKAJ.

(Skupno 227 obiskov, 1 današnjih obiskov)