V okviru programa dela z nadarjenimi učenci smo v torek, 19. oktobra, organizirali ogled razstave o Nikoli Tesli in Muzeja iluzij  v Ljubljani. Zanimanje je bilo veliko, saj se ga je udeležilo 35 učencev zadnje triade skupaj s štirimi učitelji. Skupaj smo se odločili, da se peljemo z vlakom, ker to dandanes počnemo redko in nam je všeč.

V dveh skupinah smo si izmenično ogledali Muzej iluzij, ki je poln optičnih in senzoričnih prevar. Te so zasnovane tako, da prevarajo naše čute, zmedejo naše možgane ter jih posledično zaposlijo z razmišljanjem in vprašanji o tem, kakšen je v resnici svet, kot ga doživljamo in vidimo. Več kot uro smo uživali v raziskovanju prostorov, kot so soba ogledal, ter neskončna, obrnjena in antigravitacijska soba, najburnejše reakcije pa je izzval vortex predor, v katerem smo se borili proti navideznemu padanju čez ograjo. Pogledali smo v velikanski kalejdoskop in se čudili hologramu predmetov, ki so bili videti kot pravi. Veliko časa smo strmeli v slike, na katerih je bila samo množica vzorcev, dokler se niso ti spremenili v čudovite podobe. Skratka, zelo smo se zabavali med muzejskimi eksponati in se igrali z miselnimi in družabnimi lesenimi igračami ter ugankami.

Po razstavi Nikola Tesla – človek prihodnosti v Galeriji Cankarjevega doma nas je vodil študent elektrotehnike. Najprej nam je slikovito in nazorno orisal življenje in duha tega genija in človeka, ki je pri odkrivanju in izumljanju stremel k izboljšanju življenja ljudi, razmišljal pa je tudi o alternativnih in obnovljivih virih energije in posledicah tehnološkega razvoja. Na razstavi je veliko maket in delujočih modelov Teslovih izumov. Ogledali smo si njihovo delovanje in z neonskimi sijalkami preizkusili, kako deluje energija na daljavo. Njegove zamisli in vizije uporabe tehnologije so bile podlaga za to, kar je danes vsakodnevno v uporabi in se še razvija, od uporabe mobilnih telefonov in interneta do brezžične uporabe energije.

Dan smo zaključili z večernim sprehodom in okrepčilom v centru Ljubljane, nato pa smo veseli in zadovoljni prišli z vlakom nazaj domov.

Urška Tušar

(Skupno 357 obiskov, 1 današnjih obiskov)