Učenci naše šole so imeli danes, 5. novembra, priložnost spoznati Darka Slavca, akademskega slikarja po rodu iz Orehka, ki nas je obiskal z namenom, da nam predstavi delček svojega bogatega likovnega ustvarjanja.

Že od otvoritve nove šolske stavbe junija letos naše prostore krasijo njegove slike iz cikla »Sonce«, ki jih je šoli velikodušno podaril ob tej priložnosti. Učenci od 1. do 4. razreda so se s slikarjem sprehodili med njegovimi razstavljenimi deli, kjer jim je razložil njihov nastanek, pomen ter vsebino, ki je predvsem vezana na njegovo razmišljanje o vesolju. Pogovarjali so se o slikanju, zanimalo jih je, kako jih je naredil in kaj predstavljajo, na njih so opazovali barve, njihovo učinkovanje in upodobljene predmete, ter delili svoje izkušnje z likovnim ustvarjanjem v šoli in doma.

Za učence od 5. do 9. razreda je v jedilnici na ogled za to priložnost postavil dve sliki, na osnovi katerih je razvijal temo o različnih principih slikanja, pojmovanja  vesolja in nebesnih teles v njem, pomenu kruha in prta, ki sta bila upodobljena na eni sliki, ter sonca kot izžarevanja energije v prostor, kar je bilo videti in čutiti na drugi sliki. Slikar jim je spregovoril tudi o življenju, pomenu dajanja in sprejemanja kot možnosti delovanja vsakega posameznika, ki lahko skozi osebnostni razvoj napolni praznino bivanjskega in družbenega prostora  s svojimi idejami, dejanji, ustvarjalnostjo in energijo. Učencem je podal koristne in spodbudne napotke za odkrivanje in razvijanje njihovih potencialov na vseh življenjskih področjih – osebnostnih, poklicnih in tudi družbenih. Pri tem je poudaril tudi občutljivost in skrb za naše naravno okolje, kot tudi za okolje, ki ga soustvarjamo sami. Darko Slavec  je s svojim pripovedovanjem obogatil naše poglede na svet in nam odstrl nove načine videnja in doživljanja stvarnosti in likovnih del, katera smo si ob zaključku podrobneje ogledali. Postala so nam bližja, bolj razumljiva in na nek način bolj domača.

FOTOGALERIJA

(Skupno 274 obiskov, 1 današnjih obiskov)