V torek, 14. maja, so se učenci 7. razreda z vlakom odpeljali v Košano na ogled multimedijskega vozila »E-transformer« in na obisk k sovrstnikom, osnovnošolcem v Košani. Namen njihovega obiska je bil spoznavanje pomena pravilnega ravnanja z električno in elektronsko opremo.

Notranjost vozila so si ogledali pod vodstvom v dveh ločenih skupinah, medtem pa so učenci druge skupine šli na sprehod po starem delu Dolnje Košane do cerkve, v kateri je bila postavljena razstava Jožeta Pavzina, ljubiteljskega fotografa. Razstavljene so bile fotografije vseh cerkva v košanski fari. Več o avtorju in njegovem delu ter zanimivih prigodah pri fotografiranju nam je povedala njegova žena, gospa Lidija Pavzin. Razložila nam je tudi zgodovino izgradnje cerkve. Izvedeli smo, da je stene in strop prezbiterija poslikal slovenski slikar Avgust Černigoj, ki je v Košani živel med drugo svetovno vojno približno dve leti. Učenci so v notranjosti vozila videli naprave kot so računalnik, hladilnik in mobilni telefon, ki so bile razstavljene na njihove sestavne dele od katerih so nekateri materiali zelo dragoceni in uporabni pri izdelavi novih, drugi pa lahko škodljivi za okolje in ljudi. Ogledali so si tudi filmček, ki je prikazoval dejstva o uporabi električne in elektronske opreme in pravilno ravnanje s tovrstnimi odpadki. Po ogledu smo si v tehnični učilnici šole ogledali film Ločevanje odpadkov: zakladi, ki jih najdemo doma.

Za zaključek dneva so se učenci v telovadnici s košanskimi vrstniki pomerili v igri med štirimi ognji, in se po treh igrah odpravili proti domu.

 

(Skupno 69 obiskov, 1 današnjih obiskov)